Cum alegem un dresor?
1. În primul rând, întrebă-te ce doreşti să înveţe câinele tău.
Ai un câine cu probleme de comportament, sau vrei doar să-l înveţi anumite comenzi pentru a vă uşura viaţa împreună?
Dresajul nu înseamnă doar învăţarea comenzilor „aici”, „nu”, „şezi”, „culcat”, e o modelare a comportamentelor în favoarea relaţiei stăpân-câine.
Unii câini au nevoie de socializare, alţii de disciplină, alţii de reabilitare.
2. Analizează metodele dresorului.
De exemplu, unii oameni se opun folosirii forţei, sau a corecţiilor fizice. Ar trebui să stabileşti de la început, împreună cu dresorul ales, ce metode vor fi folosite, pentru că în cazul în care proprietarul nu se simte confortabil, atunci câinele va fi reticent. Deşi, trebuie sa înţelegi ca un câine, oricât de mică ar fi talia lui, nu percepe corecţiile fizice aşa cum le percep oamenii. În regnul animal aşa se stabilesc legăturile între indivizi.
Trebuie să ştii că există multe metode de recompensare a câinelui pentru a răspunde corect la comanda dresorului. Majoritatea dresorilor le cunosc şi le testează pentru a vedea la care răspunde cel mai bine.
3. Verifică referinţele dresorului.
Criteriul de selecţie nu trebuie sa fie preţul. Certificările şi rezultatele te asigură că persoana pe care o angajezi a trebuit să susţină o serie de examene în cadru organizat şi autorizat.
4. Obține recomandări şi verifică rezultatele dresorului.
Acest lucru poate părea evident, dar chiar dacă vei găsi un dresor într-o carte de telefon, sau pe internet, interesează-te de părerile şi rezultatele obţinute cu clienţi anteriori.
5. Asigură-te că eşti inclus în antrenament.
Scopul dresorului nu e de a lua un câine cu probleme şi de a-l returna „reparat”. Nu e nimic în neregulă ca un dresor să lucreze la început doar cu câinele. Dar, după ce câinele a fost analizat şi problemele au fost identificate, se va lucra şi la comportamentul stăpânului. Trebuie să fii conştient că în mare parte problemele câinilor sunt generate de stăpâni, care uneori au mai multă nevoie de formare decât câinele. Dresorul trebuie să lucreze îndeaproape cu stăpânul pentru a identifica cauza problemelor de comportament. Trebuie să fii deschis la soluţiile şi sfaturile dresorului şi să fii capabil să te schimbi şi să înveţi la fel de mult ca și câinele.
Un articol de: Andreea P.
Dresori recomandati de Clubul Westie Cluj, gasesti la pagina de Dresaj Canin.
NOU !!! Ai ceva interesat (articol, poza, video) ce ar putea ajuta si pe alti posesori de Westie? Trimite-ne completand Formularul de Sugestii.
Fii alaturi de Westie Club Cluj