Postat in 26 Dec 2013

West Highland White Terrier-ul (Westie) este un câine energic şi sigur pe el, în comparaţie cu alţi câini. De obicei, West Highland White Terrier-ul nu este el cel care provoacă conflictele cu alţi câini, deşi unii masculi sunt mai agresivi, în special cu alţi masculi.

Câinii pot dezvolta comportamente nepotrivite în cazul în care nu primesc o educaţie solidă de la stăpânii lor. Dominarea este o atitudine importantă şi naturală în viaţa câinilor. În cazul în care stăpânul nu controlează comportamentul animalului de companie acesta va prelua sarcina de a domina.

În cazul în care observi la câinele tău semne de comportament agresiv este necesar să îl ţii sub control şi sub supraveghere permanentă. Fii atent la:

  • poziţie a corpului înaltă, urechile ridicate
  • privirea fixă şi susţinerea contactului vizual
  • mârâitul
  • ameninţarea prin arătatul dinţilor
  • marcarea excesivă a teritoriului
  • posesivitatea asupra unei zone, piese de mobilier, obiect

Agresivitatea poate să apară din mai multe cauze. Înţelege ce se întâmplă în mintea căţelului şi încearcă să corectezi:

  • Agresivitatea de dominare – cel mai des întâlnită. Apare atunci când câinele vrea să corecteze comportamentul celor din jur. Cel mai adesea câinele e posesiv şi starea de agresivitate se declanşează când îi este încălcat teritoriul: îi e atinsă mancarea, jucaria, locul, se apropie un câine/om necunoscut.
  • Agresivitatea de frică. Apare atunci când câinelui îi este frică, se sperie şi nu ştie cum să reacţioneze. De obicei, câinele este pasiv şi timid, încearcă să evite interacţiunea, însa devine agresiv atunci când nu găseşte scăpare din situaţia care i-a cauzat starea.
  • Agresivitatea maternă. Apare atunci când mama este excesiv de protectoare şi devine agresivă cu persoanele pe care le considera o ameninţare pentru puii ei.
  • Agresivitatea cauzată de durere. Acest tip de agresiune este de fapt o formă de auto-protejare a câinelui aflat în suferinţă, la care se adaugă stresul.
  • Agresivitatea protectivă/teritorială. Apare atunci când câinele işi protejează stăpânul de alte persoane sau animale.

Educarea câinelui

Dacă observi anumite semne că începe să dezvolte un comportament agresiv, încearcă să corectezi prompt de fiecare dată. Nu accepta nicio încălcare a limitei impuse de tine. Alftel, va încerca de fiecare dată să o încalce tot mai mult, să se impună, transformându-se într-un câine dominant.

Pentru a evita comportamentul agresiv al câinelui şi, mai ales, întâmplări nefericite faţă de alte persoane/câini, este necesar ca animalul de companie sa urmeze lecţii de dresaj.

Socializarea şi dresajul sunt cele mai comune metode pentru tratarea unui câine agresiv. Cel mai indicat este însă ca dresajul să înceapă de la vârste cât mai fragede, astfel încât animalul să fie obişnuit cu diferite situaţii. Un câine educat va fi un câine socializat, echilibrat şi ascultător făcând astfel relaţia câine-stăpân o relaţie de prietenie, exact ce căutai când te-ai gândit să aduci în viaţa ta un mic patruped.

 

Un articol de Andreea P.