Hiperactivitate este o problemă cu multe cauze și soluții posibile. Există unele tehnici simple pe care le poți încerca pentru a calma câinele zgomotos:
Ignoră comportamentul!
Câinii îţi caută şi îţi cer atenţia. Dacă le-o oferi în timpul izbucnirilor, îl aprobi fără să vrei, sau poate fără să-ţi dai seama. Astfel întreţii comportamentul pe care vrei să-l elimini. Data viitoare când câinele tău sare, se agită, latră într-un mod supraexcitat, încearcă sa nu-l atingi, nu-i vorbi, nu te uita la el şi vezi cum reacţionează. Vei fi surprins de cât de repede se va linişti.
Dă-i câinelui o sarcină!
Având o sarcină pe care să se concentreze te poate ajuta foarte mult. Hiperactivitate poate proveni de la nevoile psihologice la fel de ușor cum poate proveni de la nevoile fizice. Prin acordarea unei sarcini, îl scoţi din starea lui de hiperactivitate și îi redirecționezi energia în altă parte. Sarcina ar trebui să aibă un început şi un sfârşit clar pentru câine, și nu ar trebui să fie considerată un înlocuitor pentru exerciţile fizice necesare. Vezi aici şi aici metode de stimulare, chiar şi în casă.
Scoate-l la plimbare!
Dacă a acumulat multă energie, o plimbare este un alt mod excelent de a-i opri agitaţia. Redirecţionează-i atenţia în direcţia în care doreşti să mergi. Corectează-l şi nu ii permite să tragă în lesă. După plimbare, după ce s-a liniştit, poţi să-l laşi să se joace cu alţi câini, să exploreze liber (de preferat într-un spaţiu amenajat din care nu poate evada), sau te poţi juca cu el.
Nu-l lasa într-un grup de câini până nu e liniştit şi până nu ascultă comenzile tale. S-ar putea ca ceilalţi câini să nu aprecieze surplusul de energie şi să încerce să-l corecteze.
Învaţă-l să aştepte!
Comanda Așteaptă este utilă pentru a controla impulsurile pe scurtă durată. E folositor în multe situaţii şi poţi încerca:
– Așteptă pentru mâncare: Îi pui mâncarea în faţă doar când e calm şi când poți plasa cu ușurință vasul pe podea și el nu se mișcă până când i-ai dat permisiunea. Insişti şi nu renunţi.
– Așteptă la ușă: E foarte folositor. Câinele nu trebuie să iasă niciodată în fugă din casă, din curte, din maşină, din cuşca de transport. De asemenea nu trebuie să iasă niciodată înaintea ta.
– Aşteaptă pentru jucărie: Îl pui să stea in Şezi pentru câteva secunde înainte de a-i arunca jucăria.
Verifică-ţi propria energie!
Cainele tău este oglinda ta. Orice energie proiectezi se va reflecta înapoi. Ești calm şi liniştit? Ești sigur pe tine şi hotărât? Ești stresat şi nervos? Eşti agitat şi gălăgios? Stările de nervozitate sau anxietate sunt uşor transmise prin limbajul trupului, sau prin tonul vocii. La fel şi agitaţia. La fel şi calmul. Câinele tău a învăţat să citească toate semnalele și să răspundă la ele. Tot comportamentul tău îl afectează.
Folosind o combinaţie de exerciţii, antrenament și comenzi poţi păstra starea de echilibru şi calm a câinelui tău şi îi poţi asigura viitorul fericit în familia ta. Dacă nu te descurci singur, cere ajutorul unui dresor profesionist. Un câine echilibrat e un câine fericit.
Un articol de Andreea P.
Fii alaturi de Westie Club Cluj