Postat in 21 Sep 2013

La fel ca şi oamenii, câinii se plictisesc de aceeași rutină de zi cu zi. Menținându-i activi mental în mod constant expunându-i la lucruri noi este la fel de important ca și plimbarea zilnică. Câinii plictisiţi dezvoltă comportamente distructive.

Iată câteva modalități de a stimula mintea cainelui, astfel încât acestea să nu se plictisească:

1. Învaţă-l un nou truc/comandă/joc
De fiecare dată când începi o sesiune de învăţare, îi oferi o provocare mentală. Caută mereu trucuri şi comenzi noi pentru a-l antrena. Dacă sunteți pregătiţi pentru a trece dincolo de comenzile de bază, poţi folosi caracterul animalului pentru a intui ce jocuri i s-ar potrivi. Un câine astfel provocat va avea un temperament calm. Provocarea mentală îl face mult mai puțin anxios, în general, și va deveni mai relaxat în preajma altor câini

2. Achiziţionează jocuri interactive sau jucării pentru câinele tău
Se găsesc pe piaţa o serie largă de jucării, de la cele de pluş, de cauciuc, la cele care scot sunete, la mingi, până la jucăriile ’inteligente’. Jucăriile inteligente stimulează câinele, îi ţin mintea ocupată. Am rămas surprinsă când o jucărie a ţinut ocupat un pui de westie mai mult de o oră. Înainte de a achiziţiona o jucarie sa fiţi atenţi la material, la bucaţi mici ce pot fi inghiţite. Deşi sunt jucării special create pentru câini, am avut surpriza ca un pui cu dinţi de lapte să reuşească se le strice la prima joacă. Nu numai ca le-a stricat, dar a şi inghiţit bucăţele de plastic, pe care le-a eliminat în mod natural.
Nu-l lăsa să se plictisescă de jucării. Câinele nu va avea acelaşi apetit pentru aceleaşi jucării. Dă-i o jucărie să se joace câteva zile și când se va plictisi de ea, înlocuieşte-o. Oferă-i jucării noi şi oferă-i prin rotaţie câte o jucărie din colecţia de jucării vechi.

3. Scoate-l în lume
Ia-l cu tine peste tot, expune-l la cât mai multe mirosuri, sunete, locuri. Lasă-l sa exploreze cu toate simţurile. Astfel nu se va mai speria la fel de uşor, nu va dezvolta un comportament anxios, va fi mai prietenos şi mai fericit.

4. Fă-i cunoştinţă cu cât mai multe feţe noi
De fiecare dată când câinele întâlneşte o persoană sau un câine nou, intră în contact cu o serie de imagini, sunete și mirosuri, toate noi. Nu te speria de câinii mari pentru că îi transmiţi anxietatea şi câinelui. Cu toate că westie-ul e un câine mic, face faţă unui câine de talie mare. Chiar dacă se sperie la început trebuie încurajat să nu fugă, să nu renunţe. Va învăţa în cele din urmă ca nu se întâmplă nimic dacă se apropie un câine mare şi prietenos. Desigur, este responsabilitatea stăpânului să nu îl pună în situaţii limită, cu câini agresivi şi locuri periculoase.

5. Dă-i câinelui o treabă de făcut
Câinii sunt crescuţi pentru un scop. Westie-ul este un terrier care la origini a fost utilizat la vânarea bursucilor, vulpilor, etc. Aceşti căini au fost, de asemenea, utilizaţi la distrugerea cuiburilor de şoareci. Puteţi crea jocuri care să-i stimuleze instinctele de vânător şi dacă aveţi posibilitatea, să sape în pamânt (trebuie avut în vedere însă că după ce învaţă să sape va fi foarte greu să-l dezobişnuiţi). Un westie, poate la fel de bine să ’vâneze’ o jucărie legată de un şnur, şi să ’sape’ într-un prosop pentru a găsi o recompensă.

Concluzia e că un westie, deşi e un câine mic, alb şi foarte frumos, nu e o jucărie, e un câine cu instincte şi simţuri foarte bine dezvoltate. Pentru a-l menţine sănătos şi fericit trebuie să-l stimulezi cât de mult posibil, să-i menţii toate simţurile active, să-l soliciţi atât fizic, cât şi mental.

O informare utila oferita de Andreea P.

Vrei sa ajuti Clubul Westie Cluj sa creasca?
Sugereaza-ne video-uri, imagini, articole, ce ar putea fi publicate pe site-ul nostru cat si pe pagina de facebook sau pe pagina de youtube.
Completeaza Formularul de Sugestii!