Postat in 20 Sep 2013

Stimulând mintea unui Westie şi provocându-l să încerce lucruri noi, este una dintre cheile unui Westie calm si relaxat. Găsirea unor modalităţi de a lucra cu instinctele şi simţurile câinelui este cheia stimulării. Plimbarea oferă o rutină structurată, care vă permite să relaţionaţi cu câinele, dar joaca vă poate oferi mai multe oportunități de a le îmbogăți viața, și să stabiliţi o legătură mai profundă.
“Jocul” nu înseamnă să laşi câinele să alerge necontrolat. Sesiunile de joacă pot fi productive și distractive cu captarea atenţiei. Astfel câinele e stimulat atât mental, cât şi fizic. Dacă sunteți pregătiţi pentru a trece dincolo de comenzile de bază, puteţi folosi caracterul şi specificul rasei animalului pentru a intui ce jocuri i s-ar potrivi: aport, urmărirea unui obiect, căutare, etc.

Iată câteva modalități creative:

1. Stimulează-i nasul
Toți câinii pot lua urma folosind simţul lor cel mai puternic – nasul. Ascunde hrana/gustările în diferite locuri din casă/curte şi lasa-l să caute.

2. Foloseşte-ţi imaginaţia
Nu trebuie să-i luaţi cele mai scumpe jucării. Puteți să-i creaţi un traseu de obstacole în casă, şi apoi sa-l recompensaţi în timp ce-l parcurge. Fiți răbdători, poate nu înţelege de la început ce trebuie să facă.
De asemenea sunt pe piaţă multe jucării care pot fi umplute cu mâncare. Câinele trebuie să descopere o modalitate să golească conţinutul, în acelaşi timp roade materialul rezistent. Astfel de jucării îl ţin ocupat, timp în care e stimulat mental, şi işi satisface şi nevoia de a roade.

3. Joacă-te ca un câine. Stimulează-i instinctele
Toți câinii adoră să alerge și vâneze. Leagă de capătul unui băț un animal de pluș moale cu un şnur lung. Mişcă-l în faţa câinelui pentru a-i capta atenția. În loc să-l agiţi frenetic, mișcă-l încet, oprindu-te şi începe din nou. Astfel încurajezi câinele să se concentreze şi îi provoci mintea. În plus, îi stimulezi instinctul de vânătoare natural într-un mod concentrat, disciplinat, fiind distractiv atât pentru el cât și pentru tine.

4. Disciplina poate fi distractivă
Unul dintre modurile în care îi poţi exersa comenzile deja ştiute este joaca de-a v-ați ascunselea, nu doar cu un recompense gustoase. Odată ce un câine a învățat comanda “aşteaptă” , acesta devine un exercițiu foarte distractiv. Jocul funcționează astfel: spui “şezi”, “aşteaptă” și apoi te ascunzi în altă cameră sau în spatele unui copac. Păstrează imediata apropiere la început și apoi crește treptat distanţa. După ce te-ai ascuns îl chemi pe nume, şi folosind comanda “aici”. Apoi, așteaptă cu răbdare să te găsească. Nu-i repeta numele sau comanda de multe ori. Stimulează-le mintea. Când te găsește, recompensează-l atăt cu ceva gustos, cât şi cu felicitări verbale şi mângâieri. Treptat, puteți să vă jucaţi şi în spaţii mai largi, cum ar fi un parc.

Concluzia e, ca trebuie sa iti soliciti Westie-ul prin diverse activitati, pentru ca asa se va dezvolta si fizic si mental corect si i se vor dezvolta toate instinctele pe care un Westie trebuie sa le aiba 🙂

O informare utila oferita de Andreea P.

Vrei sa ajuti Clubul Westie Cluj sa creasca?
Sugereaza-ne video-uri, imagini, articole, ce ar putea fi publicate pe site-ul nostru cat si pe pagina de facebook sau pe pagina de youtube.
Completeaza Formularul de Sugestii!