Activitatea cea mai importantă la care poți lua parte cu cainele tău este mersul pe jos. Acesta oferă exercitii fizice şi de stimulare mentală pentru cainele tău, și afirmă poziția ta ca lider. Pe tot parcursul plimbării ar trebui menținută o stare de calm. Se va utiliza întotdeauna o lesă, cel puţin în prima parte a plimbării. Acest lucru vă permite corectarea şi redirecţionarea atenţiei câinelui.
Pe perioada plimbării în lesă câinele ar trebui să fie întotdeauna lângă sau în spatele tău. Dacă este în faţa ta, atunci şi-a asumat rolul de liderul haitei, în locul tău. Există mai multe modalități de a instrui cainele pentru a rămâne în poziția corectă. Una este de a nu permite câinelui să meargă mai departe în cazul în care trece în fața ta. Dă o comandă de corecție și opreşte-te, sau schimbă direcţia de mers, și continuă să faci acest lucru până când câinele merge în spatele tău.
Diminețile sunt momente ideale pentru plimbare, deoarece câinele se trezeşte plin de energie. Este esențial să permită suficient timp pentru a consuma în mod corespunzător energia câinelui. Timpul alocat plimbării poate varia, în funcție de vârstă și de nevoile cainelui. Câinii maturi-senior pot obosi după 15 minute, în timp ce plimbările câinilor tineri și energici pot dura 60 de minute sau mai mult.
Aminteşte-ţi, de asemenea, că plimbarea nu este pentru adulmecare sau necesităţile câinelui. Pentru a menține controlul, se merge înainte pentru cel puțin primele 15 minute fără opriri dese, iar apoi se recompensează cainele permițându-i să exploreze sau să se joace. Păstrează durata de joacă mai scurtă decât durata alocată plimbării.
Nu uita să-ţi menţii postura de lider şi atunci când vă întoarceți acasă. Câinele va aştepta ca stăpânul sa intre primul în casă, apoi va invita câinele să urmeze. Acesta este un moment ideal pentru hrănire, deoarece cainele tău tocmai a lucrat pentru o masă.
Fă-ţi timp pentru a plimba cainele. Este cea mai uşoara metodă de a consuma energia câinelui şi de a-i păstra tonusul. De asemenea, pe parcursul plimbărilor îţi poţi întări legătura afectivă cu el şi simultan să îl învăţaţi cum să se comporte în jurul altor persoane sau animale. Astfel îl vei ajuta să-şi mențină echilibrul. Plimbarea este cea mai bună metodă pentru afirmarea calităţii tale de lider într-un mod pozitiv. Ar trebui să-i oferi plimbări cel puțin de două ori pe zi, care să permită suficient timp de fiecare dată pentru a consuma energia cainelui si de a-i menţine starea de calm.
Toate regulile de mai sus se aplică unui câine tânăr sau matur. Plimbările puiuţilor vor fi facute doar după ce un medic veterinar şi-a dat acordul, conform schemei de vaccinare şi deparazitare. Durata nu trebuie sa depaseasca 30 minute. Deşi par plini de energie, puii obosesc repede şi au nevoie de multă odihnă pentru o dezvoltare corectă şi armonioasă. De asemenea, puii nu trebuie corectaţi, chiar trebuie încurajaţi şi recompensaţi pentru a ieşi din starea de anxietate. Atenţie unde hotărâţi să scoateţi puiul. Nu doriţi să-l bulversaţi cu prea mulţi stimuli necunoscuţi dintr-o dată. Atenţie si la ceilalţi câini, nu toţi sunt prietenoşi cu puii. Atenţie şi la comportamentul şi starea ta. Puiul va simţi emoţiile, nervozitatea, anxietatea amplificând starea lui de nesiguranţă . Tot ce ai nevoie e calm şi răbdare.
Deşi cu toţii le ştim, voi mai repeta şi regulile minime ale stăpânului:
- Va strânge mizeria făcută de câine
- Va respecta ceilalţi proprietari de câini, şi dacă deţine un câine agresiv va lua toate măsurile evitării unor situaţii tensionate
- Nu va mângâia, nu se va apropia de alţi câini, decât cu permisiunea stăpânilor acestora
Un articol de: Andreea P.
Fii alaturi de Westie Club Cluj