Cainii din rasa Westie sunt niste pofticiosi si mari mancaciosi inca din stadiul de catel. Pot fi irezistibili cand va solicita o anumita bucatica si oricum, ca niste stapani iubitori, veti dori sa le asigurati cea mai buna alimentatie pentru a va bucura de faptul ca se dezvolta bine, sunt aratosi si fericiti. Dar, asa cum se intampla adesea, cele mai bune intentii nu pasesc pe acelasi drum cu cele mai potrivite decizii. Hrana corecta pentru un caine este ghidata de anumite reguli pe care este posibil sa nu le stapaniti in totalitate. Consolati-va cu ideea ca asigurarea unei diete echilibrate pentru orice animal reprezinta o sarcina destul de dificila si de complexa, deci este nevoie de rabdare, atentie si colectarea unui numar mare de informatii pana la identificarea unui raspuns corect. In ideea aceasta contribuim si noi in acest material cu cateva idei si recomandari concentrate in raspunsuri la niste intrebari pe care le apreciem ca elementare …
Cum a aparut hrana pentru caini ?
In zorii existentei lor ca specie distincta, cainii ancestrali – practic niste lupi ceva mai oportunisti – in timp ce faceau primii pasi in apropierea lor de oameni, inca isi procurau hrana individual, scotocind terenul din jur. Aceasta nu le era servita pe o farfurie sau intr-un bol. Atunci cand o gaseau, cu siguranta hrana era in forma sa naturala, cruda. Pe masura ce oamenii au capatat incredere in aceste patrupede „coltoase” si le-au apreciat utilitatea, a inceput un proces din ce in ce mai intens de domesticire. Cainii domesticiti au impartit hrana cu familiile de care apartineau, indiferent de tipul de hrana pe care il avem in vedere, sa nu va ganditi ca in triburile preistorice existau rezerve speciale denumite „hrana de caini”. De fapt, pana la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial practic hrana pentru caini nu se producea in masa, putinele produse de acest tip fiind prea scumpe si considerate un lux. Familiile simple traind impreuna cu patrupede canine inca imparteau cu acestea hrana de pe masa lor. Dupa razboi, odata cu dezvoltarea masiva a industriei si evolutiile economice rapide, milioane de oameni au devenit din ce in ce mai ocupati in campul muncii, a scazut numarul gospodariilor agricole in detrimentul caminelor din mediul urban. In aceste conditii, pentru a-si mentine un stil de viata comod in multitudinea de sarcini profesionala si sociale ce se ivisera in viata lor, chiar si oamenii au apelat la retete rapide de hranire in detrimentul celor traditionale.
Acesta a fost momentul in care a debutat hrana de caini preparata industrial. Ea a fost menita sa scuteasca de un efort suplimentar omul in intentia sa de hranire a cainelui si nu neaparat in ideea de a oferi cainilor o hrana mai completa si mai sanatoasa decat cea de care avusesera parte in mii de ani de evolutie „dizolvati” in istoria evolutiei civilizatiei umane. Deci, celebra hrana de caini, „hrana corecta”, „alfa si omega” in privinta dietei perfecte pentru prietenii nostri multimilenari are o istorie de numai … 160 de ani.
Ce reguli se aplica cand vorbim de hrana corecta pentru Westie ?
– Nu puneti niciodata resturi de hrana statuta sau usor alterata in bolul cainelui, pe considerentul ca „un caine are stomacul puternic, poate manca orice”. Este adevarat, cainii pot consuma anumite produse care nu ne sunt accesibile noua, pentru ca sucurile lor gastrice si procesele de selectie digestiva sunt mai „puternice”. Sunt, este adevarat, mai bine adaptati decat noi, dar nu sunt indestructibili. Cainiifarastapan pe care-i observati mancand senini din gunoaie sunt cu siguranta purtatori ai unor boli si nu au o medie de viata prea lunga.
– Oferiti intotdeauna hrana cainelui vostru Westie la temperatura camerei. Este, desigur, mult mai comod sa o scoateti din frigider si sa o descarcati in bolul sau, dar ii puteti provoca indigestii, blocaje intestinale sau chiar o criza periculoasa de torsiune gastrica.
– Verificati periodic greutatea cainelui vostru. Un Westie cantareste, in medie, 8-10 kilograme. Daca a depasit serios pragul de 10 kilograme ori nu este de rasa Westie (si voi aveti, de fapt, un Samoyed alb pui) ori cainele este obez. Lasand gluma la o parte, nu lasati cainele sa se ingrase, pentru ca obezitatea este insotita de o cohorta de afectiuni serioase care ii pun in pericol viata. Cel mai adesea, cand observati ca o astfel de situatie este pe cale sa se produca, va trebui fie sa mariti timpul alocat miscarii in aer liber si exercitiilor, fie sa micsorati ratia zilnica de hrana.
– Nu-i oferiti niciodata oase fierte cainelui vostru, iar in cazul celor de pui interdictia este totala. Cainele este foarte atras de oase, dar nu le va mesteca eficient, mai ales cele fierte devin casante si, odata ingurgitate, pot sa sparga peretii stomacali sau intestinali, provocand hemoragii interne, varsaturi si indigestii. In ultima instanta, oasele mari, crude, pot fi oferite in ideea protejarii danturii impotriva depunerii calciului. Dar in acest caz, doar capetele oaselor mari sunt acceptabile, pentru ca au o compozitie mai spongioasa, nu atat de dura si nu se pot fractiona in fragmente taioase.
– Nu lasati mancarea in bol mai mult de 15 minute, iar daca un Westie refuza hrana tip de 24 de ore, prezentati-va cu el la un medic veterinar.
– Daca aveti cativa caini Westie, nu le oferiti hrana intr-un singur vas de dimensiuni mai mari. Fiecare va trebui sa aiba propriul sau vas.
– Folositi vase de inox, pe care este bine sa le spalati cu apa fierbinte dupa fiecare masa. Asigurati mereu micului Westie un bol cu apa proaspata in locul destinat hranirii.
– Fierbeti carnea bine intotdeauna inainte de a o include in meniul cainelui. Westie este un caine de vanatoare la origine, de acord, se inrudeste cu acei caini salbatici care mancau caprioare, iarasi de acord… dar si noi ne inrudim cu cimpanzeii si asta nu ne indeamna sa ne cataram in copaci unde sa consumam banane si sa vanam maimute Colobus.
Ce ar fi bine sa contina meniul pentru un Westie ?
– Carne (nu folositi prea multa carne de porc) si diferite legume (morcovi, telina, ardei, pastarnac, gulie, mazare). Combinatia aceasta este ideala, asigura toate ingredientele necesare pentru o dieta echilibrata. Carnea tocata nu este atat de daunatoare pentru caine ca si pentru om si, prin nivelul inalt de grasimi se constituie intr-o sursa majora de calorii.
– Pastele si taieteii sunt surse bune de carbohidrati, dar nu au o aroma si un gust convingator pentru caini. Ele trebuie condimentate cu sos de carne – de exemplu – sau folosite in amestec cu alte ingrediente usor acceptate.
– Pui si curcan – iata doua surse de carne foarte indicate. Sunt usor de digerat, au un nivel scazut de calorii, deci sunt recomandate cainilor cu stomac mai sensibil si celor care nu desfasoara activitati cu caracter fizic prea intens.
– Orezul (de preferinta cel brun) este usor de digerat si, in combinatie cu carnea de pui reprezinta o dieta indicata in cazul cainilor Westie care se refac dupa o afectiune (covalescenti)
– Ouale de gaina, fierte sau preparate sub forma de omleta reprezita un aliment usor si nutritiv. Ouale sunt foarte indicate pentru catelusii Westie.
Fii alaturi de Westie Club Cluj