Modul în care interacţionezi cu un câine te poate face persoana lui preferată sau omul pe care încearcă să-l evite. Fie că îţi mângâi propriul câine sau unul pe care abia l-ai cunoscut, există unele strategii pentru o interacţiune mai bună.
Începe cu dreptul
Prima regulă e să nu forţezi interacţiunea cu un câine care nu iniţiază contactul. Atenţie la copii, care de obicei se repezesc spre câine. Acesta va căuta un mod să scape, prin fuga, mârâit.
- Invită-l să facă primul contact, apropie-te de nivelul lui (apleacă-te).
- Dacă ai de a face cu un câine încrezător, fă-l curios, va veni singur.
- Evită să îl copleşeşti cu înălţimea ta (stând deasupra lui), poate fi percepută ca o amenințare.
Cu un câine rezervat sau fricos, nu iniţia un contact frontal. Întoarce-ţi corpul într-o parte pentru a fi mai puțin amenințător. Atenţie şi la contactul vizual prelungit.
Permite câinelui să se apropie primul. Ignoră-l în primele momente până când se simte în siguranță.
Pregăteşte-te, pregăteste-l
Un câine prietenos se va apropia cu urechile lăsate pe spate și dând din coadă. Când câinele te miroase, strânge informații despre tine, nu te invită neaparat să-l mângâi. Dacă păstrează distanţa şi e alert sau nervos, nu e cazul să insişti. Dacă se apropie relaxat, curios, atent, sau dacă inițiază un scurt contact vizual, cel mai probabil indică prietenie și o dorință de interacțiune.
Odată ce v-aţi apropiat, mângâie-l încet în zonele în care acceptă să fie atins. În cazul în care câinele încearcă să se îndepărteze, sau prezintă semne de disconfort (cum ar fi linsul pe bot, aplecarea capului) lasă-l să se liniştească.
Cele mai bune locuri de mângâiat
Cei mai mulți câini acceptă să fie mângâiaţi pe piept, umeri și baza gâtului. Fiecare câine are locuri preferate în care le place să fie răsfățaţi cu mângâieri, dar şi zone comune: la baza cozii, pe burtă, sub bărbie sau pe gât.
Mângâie-l lent, similar unui masaj blând, în direcţia de creştere a blăniţei, îl va ajuta să se liniştească. Mângâiatul ar trebui să fie calmant și terapeutic, atât pentru câine cât și pentru om. Ar trebui să-i facă plăcere şi să ceară întotdeauna mai mult. Măngăiatul ar trebui să fie privit şi de om, şi de câine ca o recompensă.
Evită:
- să-i acoperi ochii
- să-l mângâi pe cap, pe bot, pe urechi, pe labe sau coadă
- să-l agiţi cu atingeri haotice, rapide şi apăsate
- să-l imobilizezi
- să-i vorbeşti tare şi agitat de aproape
- să mângâi un câine legat sau închis în cuşcă
Întotdeauna:
- întreabă stăpânul înainte de a mângâia câinele
- supraveghează copiii în preajma câinilor
Un articol de Andreea P
Fii alaturi de Westie Club Cluj